Alimente ce ajută la îmbunătăţirea memoriei şi sănătatea creierului

Nu mai puteţi reţine informaţii sau le uitaţi? Vreţi să memoraţi cât mai multe informaţii? Poate oboseala  sau lipsă de concentrare vă pun semne de întrebare? Te-ai gândit că o dietă sănătoasă poate fi un răspuns? Dieta joacă un rol major în sănătatea creierului şi pentru buna funcţionare a lui, trebuie şi un flux sanguin bun.

Modul în care dieta vă pote ajuta sau vă afecta capacitatea cognitivă.

Să luam cel mai uşor exemplu. Servim la masă o friptură cu cartofi prăjiţi. Carnea prăjită, poate necorespunzător aduce în organism grăsimi saturate, care după cum ştim ele cresc colesterolul – LDL (colesterol rău) şi se depune pe vasele de sânge. Excesul de colesterol se depunde pe vasele de sânge ceea ce duce la întărirea vaselor şi la declanşarea bolilor cardiovasculare. Trigliceridele contribuie şi ele alături de LDL la creşterea colesetolului. Asta poate fi rău şi pentru creierul tău pentru că fluxul sanguin către creier va fi afectat.

Asta înseamnă că trebuie să adoptăm o dietă sănătoasă atât pentru inimă cât şi pentru creier. Anumite alimente contribuie la o buna fucţionare a creierului. Iată câteva idei:

  • Consumă legume

Pentru unii nu e plăcut acets sfat, în special copii şi mai ales când vorbim de brocoli, spanac, varză şi alte frunzoase „negre”. Tocmai aceste crucifere şi frunzoase ajută la o imbunătăţire a memoriei . Ele sunt surse bună de vitamina E şi folaţi, mai exact acidul folic. Acidul folic ajută la reglarea nivelului de homocisteină din organism.  Un nivel ridicat de homocisteină poate declanşa moartea celulelor nervoase ale creierului şi risc crescut de bolicardiovasculare.

Pont: Încearcă o salată sau o tortila în care să adaugi frunzoase. Pentru copii, încearcă să faci o salată cât mai colorată deoarece sunt atraşi de culori şi  înclude brocolii sau varza. Un sfat care te-ar putea ajuta este să le faci cât mai „invizibile” prin salată.

  • Consumă fructe de pădure şi cireşe

Fructele de pădure (în special cele închise la culoare precum afinele, cireşele negre şi murele) care deţin o sursă bogată de flavonoizi şi antocianice ce ajută la o bună fucţionare a memoriei. Le puteţi consuma în stare crudă, uscată sau congelate. Afinele sunt îmbogăţite cu antioxidanţi ce îmbunătăşesc funcţiile cognitive şi scade riscul de boli degenerative, boala Alzheimer. Studiite au demonstrat că afinele protejează celulele nervoase pe fond de stres. Să nu uităm că putem include în această categorie căpşunele, zmeura, agudele şi boabele de acai care pot cotribui la stoparea declinul cognitiv asociat  vârstei prin mecanismul de „menajare” a creierului.

Pont: Bucuraţi-vă de o mână de fructe de pădure ca gustare sau amestecăle cu reale într-un bol cu lapte sau consumă-le cu un iaurt grecesc (3,5% grăsime) sau clătite.

  • Minunatele nuci şi seminţele

Ştim cu toţii că nucile protejează inima de bolicardiovasculare. Însă, studiile au demonstrat că un consum regulat de nuci ajută la o bună a funcţionare a creierului. În plus, alături de seminţe sunt bogate în vitamina E.

Pont: O mână de miez de nucă pentru a satisface senzaţia din timpul zilei. Consumaţi-le în stare crudă alături de fulgi de ovăz sau în salata de legume ca sursă de proteină.

  • Acizi graşi omega 3

Aici vorbim despre avocado, peşte şi uleiul de măsline. Ştim că peştele are o sursă bună şi bogată de acizi graşi omega 3, în special acidul docosahexaginic (DHA) ce contribuie la îmbunătăţirea memoriei, mai ales la adulţi sănătoşi. În plus, DHA este cel mai abudent acid gras din creier şi el ajută la funcţionarea normală a neuronilor. Fructele de mare, algele, peştele (somonul, tuna, sardinele şi heringul) sunt surse bogate de omega3. Avocado prin conţinutul lui de vitamina E reduce riscul de boala Alzheimer.  Uleiul de măsline se alătură şi el tot prin conţinutul bogat de vitamina E ce protejează celulele nervoase şi scade riscul de deteriorare cognitivă.

Pont: Consumaţi peşte de câteva ori pe săptămână, Preparaţi-l pe grill, la cuptor sau copt alături de salată. Conservele de peşte să fie în suc propriu şi sardinele consumaţi-l cu încredere cu tot cu oscioare (bogate în Ca). Dacă nu sunteţi consumatori de peşte, încercaţi algele marine sau uleiul de peşte sau suplimente cu omega3 (consultaţi medicul pentru recomandare!!). Consuma pastă de avocado (simplu sau guacamole) la micul dejun alături de ouă fierte sau poşate, cu pâine prăjită. Uleiul de măsline se foloseşte în salate, dressing-uri.

  • Arahidele şi untul de arahide

Ambele bogate în grăsimi sănătoase şi învelite în vitamine E. Ambele contribuie la săănătatea inimii şi a creierului. Poţi opta pentru migdale şi alune. Cercetători spun că dietele bogate în grăsimi nesaturate (grăsimi bune), sărace în grăsimi saturate şi trans, ce se găsesc în nuci, alune, legume cu frunze verzi sunt bune pentru creier.

  • Ciocolata neagră

Preferată de mulţi, studiile au demonstrat că prin conţinutul de antioxidanţi şi stimulenţi naturali (cofeina) ajută la o concentrare mai bună şi creşte fluuxul sanguin către creier.

Pont: Deoarece este amară şi mulţi nu le pla, presăraţi bucăţi mici de ciolocată în iaurt alături de fructe de pădure sau zmeură, sau cacao pudra în lapte.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close