Fier + vitamina C -> o asociere benefică

Când spunem Fe, ne gândim la hemoglobină, carne roşie şi ficat. Când spunem vitamina C, ne gândim la sistemul imunitar, răceală şi citrice.

Alimentele de origine vegetală conţin Fe, dar nu este absorbit în totalitate de către organism, ci doar în proporţie de 2% – 20 %.  În comparaţie cu alimentele de origine vegetală, cele animale sunt absorbite în proporţie de 15% – 35%.

Din fericire există soluţii simple şi în alimentaţie pentru o absorţie mai bună, mai ales în cazul vegetarienilor sau meselor fără o bucată de carne. Să menţionez de la început că vitamina C ajută la o absorţie mai bună a Fe în organism. Iată câteva exemple de asocieri simple şi benefice:

  • Spanac (fier) + ardei gras roşu (vit. C)

salată de spanac în care să adăugăm şi ardei roşu

ardei umpluţi şi spanac fiert (în umplutură)

putem înlocui ardeiul cu quinoa sau cu tofu

  • Brocoli (Fe) + roşii (vit. C)

brocoli preparat la aburi cu sos pesto şi roşii dezhidratate

pentru o cină sănătoasă: brocoli sote cu roşii, ciuperci, ulei de măsline, usturoi şi condimente aromate. Se poate consuma alături de o bucată de carne slabă (pui sau peşte) şi orez brun.

mic dejun: omletă cu brocolii şi roşii

  • Fasole neagră (Fe) + varză (vit. C)

salată de varză cu fasole boabe negre

  • Kale (Fe) + portocale (vit. C)

le puteţi combina pe amândouă într-un smoothie

kale crocant cu felii de portocale pentru o gustare sănătoasă

  • Linte (Fe) + varză de Bruxelles (vit. C)

salată de varză de Bruxelle cu linte fiartă

hummus de linte pus pe frunze de varză de Bruxelles

  • Ciocolată neagră (Fe) + căpşuni (vit. C)

căpşuni în ciocolată neagră topită

iaurt cu bucăţi de ciocolată neagră şi căpşuni

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close