Mănânc și am un somn liniștit (alimente care combat insomnia)

Alimentația poate fi unul din factorii ce poate perturba somnul. Unele alimente precum cafeaua, vinul sau ardelul iute, sunt alimente ce pot ajuta la perturbarea somnului.

Aici o să mă refer strict la alimentele ce pot ajuta la un somn mai bun și nu la insomniile care sunt tratate prin medicamente datorită unor boli sau unor medicamente ce au ca reacție adversă  tulburări de somn ori coșmaruri.

Să vorbim puțin despre alimentele BUNE pentru un somn linișiti:

  • Carnea de curcan

Am citit un subiect despre carnea de curcan și scria că americanii, după masa de Ziua Recunoștiinței (carnea de curcan este tradițională acestei zile), adormeau în fața Tv-ului. Asta datorită conținutului de triptofan din carnea de curcan, un precursor al serotonine care dă o stare de bine. Însă, fac o percizare… carnea de curcan ajută doar în insomnii ușoare!

  • Laptele

Am băut o cană de lapte în timp ce scriam acest articol. Asta mă va ajuta la un somn liniștit datorită triptofanului, la fel ca în cazul cărnii de curcan. Alături de triptofan, laptele aduce pentru organism și calciu, vitamina B și vitamina D. Esențiale pentru organism, în special pentru densitatea osoasă.

  • Cireșele

Acuși vor apărea cireșele și vă sfătuiesc să profitați de vremea lor. Ele ajută la un somn liniștit datorită melatoninei, un hormon ce are rol în reglarea somnului. Consumați un suc natural de cireșe!

  • Bananele

Ele conțin magneziu și potasiu ceea ce duce la relaxarea mușchilor, respectiv la buna funcționare a inimii. În plus conține glucide cu absorție lentă (în special cele galbene) ce menține nivelul glicemiei în sânge, serotonină și vitamine din complexul B.

Fac o precizare pentru diabetici și cei care vor să slăbească. Consumați banane verzi, deoarece conțin mai puține glucide. Pe parcurs ce se coc, ele sunt mai bogate în glucide și se încadrează în alimente cu index glicemic mare.

  • Orezul, paste făinoase, cereale fortifiate, cartofi și pâinea

Ele conțin carbohidrați complecși ceea ce vor menține ninvelul glicemiei în sânge. Unele studii arată că acești carbohidrați ajută la convertiea triptofanului în serotonină. NU UITAȚI CANTITTATEA datorită indexului glicemic mare!

  • Nucile și migdale

Sursă bună de triptofan și melatonină. Ei ajută în reglarea somnului și odihnă. Recomandăre: un pumn de nuci pe zi sau 10 nuci (o să scriu un subiect despre nuci).

Migdalele sunt sursă bună de magneziu – relaxarea musculaturii.

  • Salata verde

Ea conține o subsanță numită lactucarium care are efect sedativ. Am citit într-o carte că se face o infuzie din frunzele de salată și se adaugă puțină mentă, apoi se bea înainte de culcare. O să încerc chiar mâine seară și voi reveni cu păreri.

  • Ceaiurile

Citisiem despre diferite ceaiuri care ar avea efect calmant, sedativ și o să enumăr două. Nu depășiți cantiatea de ceai (o cană de ceai – 150 ml)

Mușețel – efect calmant și sedativ. Aveți grijă la cei cu probleme digestive!

Fructul Pasiunii – cercetătorii australieni au demonstrat că ceaiul de fructul pasiunii băut cu o oră înainte de culcare, ajută la un somn profund. Însă, o cantitate mare de ceai, duce la stări de nervozitate și oboseală.

  • Peștele (peștele gras – somon)

Conține vitamina B6 care este legat de sinteza de serotonină. În plus conține și acizi grași omega 3 care ajută la buna funcționare a sistemului nervos central.

  • Năut – vitamina B6

ATENȚIE LA PORȚII !!

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

Click on the background to close